Elektronik harpte oyun değiştirecek yerli sistem: EDPOD gerçek radarları yendi

F-16’nın Yerli Radar Sinyal Algılayıcı Podu Gerçek Radarları Yendi!

Demirören Haber Ajansı (DHA)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkenin milli teknoloji hamlesi doğrultusunda, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen F-16 EDPOD’un başarılı test sürecini tamamladığını duyurdu. Bakan Kacır, yerli üretim olan bu radar sinyal algılayıcının, gerçek radar sistemlerine karşı üstün performans sergilediğini belirtti. Bakan Kacır, “Tam bağımsız büyük Türkiye hedefiyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

Çevresel Tehditleri Tespit Ediyor

F-16 EDPOD, düşman radarları, füze güdüm radarları ve hedef aydınlatma radarlarına ait sinyalleri algılayabilme özelliğine sahip bir radar sinyal algılayıcıdır. Bu tehditleri tespit ederek kayıt altına alan ve yüksek kapasiteli veri kaydı yapabilen EDPOD, aynı zamanda hassas konum belirleme özelliği sunuyor. Tespit edilen veriler, diğer silahlı kuvvet unsurlarıyla paylaşılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Milli Teknolojilerin Kritik Rolü

F-16 EDPOD, kritik bileşenlerinin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş olmasıyla dikkat çekiyor. TÜBİTAK BİLGEM İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) tarafından geliştirilen bu sistem, Türkiye’nin elektronik harp alanında dışa bağımlılığını azaltarak kritik bir yetkinlik kazanmasını sağlıyor.

Related Posts

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

Elon Musk dünyanın sonunu neyin getireceğini tahmin etti!

Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden Elon Musk, bu kez gezegenin geleceğiyle ilgili çarpıcı bir uyarıda bulundu. Bosch Connected World konferansında konuşan Musk, yapay zekâ ve enerji tüketimi kaynaklı küresel bir çöküş senaryosuna dikkat çekti.

iOS 26’nın sırları ortaya çıktı: Yenilikler sizi saşırtacak! Güncelleme alacak modeller hangileri?

Apple, WWDC 25’te yeni nesil işletim sistemlerini geçtiğimiz günlerde tanıttı. iPhone’lar için duyurulan yapay zeka destekli iOS 26, birçok yenilik sunuyor. iOS 18’den sonra iOS 26 adını alan sürüm, “Liquid Glass” tasarım anlayışıyla geliyor. Yarı …

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.

Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

Dünya’nın enerji dengesizliği tahmin edilenden çok daha hızlı artıyor ve bilim insanları bu durumu hala tam olarak açıklayamıyor. Yeni yayımlanan verilere göre, gezegenin Güneş’ten aldığı enerjiyle uzaya geri yaydığı enerji arasındaki fark son yıllarda beklenenden iki kat fazla büyüdü. 2023 yılında bu fark metrekare başına 1.8 watt’a ulaştı ve bu, iklim modellerinin öngördüğünden iki kat daha yüksek.

Yapay zekâ duygu ve empati yeteneklerini geliştiriyor, uzmanlar ise uyarıyor: Konuşur, hissetmez

Uzman Pedagog Elanur Buğçe Oral, “Gerçek empati, yalnızca tepki değil, o tepkinin ardındaki varlığı hissetmektir” dedi.