Tahmin edilenlerin 2 katını aştı ve hala büyüyor: Bilim insanları korkutan veriyi paylaştı

İklim Değişikliği ve Enerji Dengesizliği: Bilim İnsanlarını Endişelendiren Durum

Stockholm Üniversitesi’nden meteoroloji profesörü Thorsten Mauritsen liderliğinde yapılan bilimsel bir değerlendirme, enerji dengesizliğindeki artışın nedenlerinin halen net olmadığını ortaya koydu. İlk etapta doğal değişkenlik ve El Nino gibi iklim olaylarının etkisi düşünüldü ancak dengesizliğin ısrarla artması bilim insanlarını endişelendirmeye devam ediyor.

Mauritsen, durumu “Modellemediğimiz bir şey eksik, ama ne olduğunu bilmiyoruz” diyerek özetledi ve karmaşıklığın altını çizdi. Bu artışın olası sebepleri arasında yansıtıcı yüzeylerin azalması gibi unsurlar ile deniz taşımacılığı kaynaklı aerosol miktarının düşüşü yer alıyor. Ancak net bir sebep henüz tespit edilebilmiş değil.

Bilim insanlarını endişelendiren bir diğer konu ise kritik verileri sağlayan NASA uydularının ömrünün yaklaşması. Şu anda en yüksek çözünürlükte dünya enerji dengesizliğini izleyen dört CERES uydusu aktif durumda. Fakat bu uyduların 2027 yılında tek bir Libera görevi ile değiştirilecek olması veri sürekliliğini tehdit ediyor.

Mauritsen, enerji dengesizliği ölçümlerinin iklim değişikliğini tahmin etmek için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, “Eğer bu dengesizlik devam ederse, sıcaklıkların istikrar kazanması için gereken karbon emisyon sınırımız daha da kısıtlanacaktır” açıklamasında bulundu. Enerji dengesizliğini ölçememek, adeta kör bir şekilde iklim sistemini yönetmek anlamına geliyor.

Yerden okyanus sıcaklıkları gibi verilerle bu ölçümler kısmen yapılabilmekte ancak bu verilerin yaklaşık 10 yıl gecikmeli olduğu ve düşük mekansal çözünürlüğe sahip olduğu unutulmamalıdır. Yeni fikirler geliştirilirken, mevcut finansman eksiklikleri NASA’nın uzun vadeli izleme kapasitesini tehlikeye atıyor.

Bilim insanları, dünya genelinde daha fazla gözlem imkanı ve araştırma yapılması konusunda çağrıda bulunuyor.

Related Posts

Elon Musk dünyanın sonunu neyin getireceğini tahmin etti!

Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden Elon Musk, bu kez gezegenin geleceğiyle ilgili çarpıcı bir uyarıda bulundu. Bosch Connected World konferansında konuşan Musk, yapay zekâ ve enerji tüketimi kaynaklı küresel bir çöküş senaryosuna dikkat çekti.

iOS 26’nın sırları ortaya çıktı: Yenilikler sizi saşırtacak! Güncelleme alacak modeller hangileri?

Apple, WWDC 25’te yeni nesil işletim sistemlerini geçtiğimiz günlerde tanıttı. iPhone’lar için duyurulan yapay zeka destekli iOS 26, birçok yenilik sunuyor. iOS 18’den sonra iOS 26 adını alan sürüm, “Liquid Glass” tasarım anlayışıyla geliyor. Yarı …

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.

Yapay zekâ duygu ve empati yeteneklerini geliştiriyor, uzmanlar ise uyarıyor: Konuşur, hissetmez

Uzman Pedagog Elanur Buğçe Oral, “Gerçek empati, yalnızca tepki değil, o tepkinin ardındaki varlığı hissetmektir” dedi.

Ayhancan Güven DTM’de birinci oldu

Hollanda’da düzenlenen 2025 Almanya Binek Otomobiller Şampiyonası’nın (DTM) üçüncü ayağında otomobil sporcusu Ayhancan Güven, birinci oldu.

Telefonunuzun şarjı gün boyu bitmesin! İşte en uzun pil ömrüne sahip telefonlar

Akıllı telefon kullanıcıları için pil ömrü, cihaz seçiminde en kritik faktörlerden biri olmaya devam ediyor. Günümüzde telefonların batarya süreleri 20 saate kadar çıkabiliyor ve bu durum, kullanıcıların tercihlerinde belirleyici bir rol oynuyor …