Bakan Şimşek duyurdu: O banka Türkiye’de faaliyetlerine başlıyor

Türkiye, AKB’de Statü Değişikliğine Gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) 12 Aralık 2024 tarihinde alınan Guvernörler Kurulu kararıyla “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi etti.

Bu tarihte gerçekleşen statü değişikliği, Türkiye’nin çabalarıyla hayata geçirilmiş bir ilk olarak kayda geçti. Yapılan açıklamada, “Bu süreç, Türkiye’nin üye ülkelerle güçlü diyalogları ve ekonomi programına duyulan güveni sayesinde sadece 4,5 ay gibi kısa bir sürede geniş bir destekle başarıyla tamamlandı. AKB artık ülkemizde faaliyet gösterecek. Bu sayede kamu ve özel sektör, bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli alanlarda faydalanabilecek.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Yapılan açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.”

Ayrıca, Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, AKB, merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolar seviyesindedir. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi 480,7 milyon dolar olup, bu miktar oy gücü olarak yüzde 0,56’ya denk gelmektedir.

Related Posts

Müteahhitlerden 6.2 milyar dolarlık iş

Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk yarısında yurt dışında üstlendiği projelerin tutarı 6.2 milyar dolara ulaştı.

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Anahtar teslimlerine başladı

Teknik Yapı tarafından İstanbul’da Kartal-Maltepe sınırında konumlanan Deluxia Park Residence projesinde daire teslimleri başladı.

Kripto varlıklar artık bankalarda saklanacak: Şimdiye kadar 7 banka başvurdu

Türkiye’de kripto varlıklara yönelik düzenlemeler hız kazanırken, bankaların da bu alanda saklama hizmeti sunmasının önü açıldı. SPK’ya bugüne kadar 7 banka başvuru yaptı.

ABD’den beyaz eşyaya yüzde 50 ek vergi geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemiyle birlikte tartışılan vergi uygulamalarına bir yenisi eklendi. Buzdolabı, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, fırın ve ocakların ABD’ye ithal edilmeleri halinde, çelik içeriğine göre yüzde 50 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacak.

Dünya borsaları İstanbul yolcusu

Borsa İstanbul, 64. Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges – WFE) Genel Kurulu ve Yıllık Toplantısı’na 21-23 Ekim tarihlerinde İstanbul’da ev sahipliği yapacak.