Bakan Şimşek duyurdu: O banka Türkiye’de faaliyetlerine başlıyor

Türkiye, AKB’de Statü Değişikliğine Gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) 12 Aralık 2024 tarihinde alınan Guvernörler Kurulu kararıyla “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi etti.

Bu tarihte gerçekleşen statü değişikliği, Türkiye’nin çabalarıyla hayata geçirilmiş bir ilk olarak kayda geçti. Yapılan açıklamada, “Bu süreç, Türkiye’nin üye ülkelerle güçlü diyalogları ve ekonomi programına duyulan güveni sayesinde sadece 4,5 ay gibi kısa bir sürede geniş bir destekle başarıyla tamamlandı. AKB artık ülkemizde faaliyet gösterecek. Bu sayede kamu ve özel sektör, bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli alanlarda faydalanabilecek.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Yapılan açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.”

Ayrıca, Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, AKB, merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolar seviyesindedir. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi 480,7 milyon dolar olup, bu miktar oy gücü olarak yüzde 0,56’ya denk gelmektedir.

Related Posts

Deprem bölgesinde borç ödemeleri için yeni takvim: Resmi Gazete’de yayımlandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan mücbir sebep kapsamındaki mükelleflerin yeniden yapılandırma kapsamındaki borçlarının ödeme sürelerinin uzatılmasına karar verildi.

Sosyal yardıma ‘bir simit’ kadar zam

AKP iktidarında vatandaşlar sosyal yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor.

Van’a 8,7 MW’lik yeni güneş santrali

Turkcell, yapımı tamamlanan Van’daki yeni güneş enerjisi santralini (GES) devreye aldığını dyurdu. 220.400 metrekarelik bir alana kurulan santralin, 8,7 megavat kurulu güce ve yılda ortalama 8.740 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğu belirtildi.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı! (10 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,8 artışla 11.976,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 12.019,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.