Yeni virüs keşfedildi: Pandemi endişesi artıyor

Camp Hill virüsü, ölümcül henipavirüsler ailesine mensup. Bu virüs ailesinde yer alan Nipah virüsü, enfekte ettiği insanların yüzde 70’ine kadar ölümüne yol açabiliyor. 
Camp Hill virüsünün insanlara bulaşıp bulaşamayacağı ve yol açabileceği hastalık belirtileri henüz bilinmiyor. Ancak, bu virüse en yakın patojen olan Langya virüsü, Çin’de kır farelerinden insanlara sıçramış ve ateş, yorgunluk, öksürük, kas ağrıları, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olmuştu.

Queensland Üniversitesi’nden Dr. Rhys Parry, Camp Hill virüsünü Alabama’da doğrulayan araştırmacılar arasında yer aldı. “Bu keşif, kır farelerinden insanlara bulaşma ihtimalinin varlığını gösteriyor. Henipavirüslerin düşündüğümüzden daha geniş bir coğrafyada yayılmış olabileceğini ortaya koyuyor.” dedi.

Bilim insanları, yayımladıkları yeni raporda, “Henipavirüsler yüksek ölüm oranlarına sahip. Camp Hill virüsünün Kuzey Amerika’da tespit edilmesi, geçmişte bilinmeyen bulaşma olayları yaşanmış olabileceği gibi gelecekte büyük bir yayılma riski de taşıyor.” ifadelerini kullandı. 

Ancak uzmanlar, virüsün insan sağlığına doğrudan bir tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.

Henipavirüs ailesinin en tehlikeli üyelerinden biri olan Hendra virüsü, ilk kez Avustralya’nın Brisbane kentinde tespit edilmiş ve yüzde 70’e varan ölüm oranıyla dikkat çekmişti. 

Nipah virüsü ise Malezya ve Bangladeş gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde ölümcül salgınlara yol açmıştı. Bu virüsler, solunum yetmezliği, zatürre, bilinç kaybı ve hızlı ilerleyen beyin iltihabı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Şimdiye kadar Camp Hill virüsü yalnızca yarasalarda görülmüştü. Ancak, ilk kez Kuzey Amerika’da bir memelide tespit edilmesi, virüsün evrimleşerek farklı hayvan türlerine adapte olabileceğini gösteriyor.

Kısa kuyruklu kır fareleri, genellikle Kanada’nın güneyinden ABD’nin doğu ve orta batı bölgelerine kadar geniş bir alanda yaşıyor. Bu hayvanların yaşam alanlarının büyük bölümü insan yerleşimleriyle örtüşüyor, bu da virüsün hayvandan insana sıçrama ihtimalini artırıyor.

 

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.