Yapay zekâ duygu ve empati yeteneklerini geliştiriyor, uzmanlar ise uyarıyor: Konuşur, hissetmez

Cenevre ve Bern Üniversiteleri tarafından yapılan incelemeler, yapay zekâ modellerinin bazı duygusal zekâ testlerinde insanları geride bıraktığını gösterdi. ChatGPT-4, Claude 3.5 ve Gemini 1.5 gibi gelişmiş modeller, beş farklı testte yüzde 81’e kadar başarı elde ederken insan katılımcıların ortalaması yüzde 56 olarak kaldı. Yapay zekanın duyguları tanıma ve empatik tepkiler verme konusundaki başarısı, çocukların duygusal gelişimi için bir fırsat mı yoksa tehdit mi olduğunu uzman pedagog Elanur Buğçe Oral açıkladı. Oral, “Ekran konuşabilir ancak hissedemez. Çocuklar ise hissedilmek ister” dedi. Yapay zekanın duyguları tanıma ve tepkiler verme yeteneğinin arttığını kabul eden Oral, bu becerinin özünde bir “taklit” olduğunu vurguladı.

‘TAKLİT EDER, HİSSEDMEZ’

“Görüntü analizleriyle mimikleri okuyabilmek, ses tonuna göre duygu tahminleri yapabilmek artık mümkün. Ancak bu algoritmalarla modellenmiş bir duygu ifadesidir. Gerçek empati, yalnızca tepki değil, tepkinin ardındaki duyguyu hissetmektir. Bir yapay zekâ çocuğun gözlerinin içine bakamaz, sesindeki titremeyi duyduğunda onunla yan yana gelip sessizce oturamaz. Empati, bazen sadece orada olma ile ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Oral, erken çocukluk döneminde insan temasının değerinin benzersiz olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Ses tonu, beden dili, sıcaklık, dokunma gibi unsurlar beyin gelişimini etkiler. Aileler ekranı çocuklarına arkadaş olarak değil, araç olarak sunmalı. Çünkü ekran konuşabilir ancak hissedemez.” Bu uyarı eğitim alanı için de geçerlidir. Oral, “Öğretmen pozisyonlarını yapay zekâya bırakmak yerine, yapay zekânın öğretmenin pedagojik yetenekleriyle birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Z kuşağını kodlama öğretici robotlar değil, duygusal rehberlik sunan insanlar yetiştirir” dedi.

Oral, “Her gün en az 20 dakika ekran dışı temas süresi ayırın. Bu süre zarfında sadece çocuğa odaklanın, onun dünyasına misafir olun. Bağ kurmak veriyle değil, varlıkla mümkündür.” Yapay zekanın ilerleyen zamanlarda daha gelişmiş halleriyle hayatımıza gireceğini hatırlatan Oral, asıl mesele teknoloji değil, insanî yetilerdir. Oral, “Gelecekte çocuklarımız daha karmaşık sistemlerin içinde olacaklar ancak onları insan yapan şey, duygusal zekaları olacaktır. Eğitim sistemimizin amacı sadece yüksek zekâ değil, öz farkındalıktır” diye konuştu.

Related Posts

Dünya genelinde korsan alarmı! Tüm bilgisayarlar tehdit altında

Bilgisayar korsanlarının Microsoft sunucularını hedef almasının ardında dünya genelinde alarma geçildi.

Bilim kurgu gerçek oldu, arılar minik robotlara dönüştürüldü

Çinli bilim insanları, beyinlerine yerleştirilen minik kontrol cihazları sayesinde arıların uçuş yönlerini başarıyla değiştirmeyi başardı. Bu dikkat çekici gelişme, arıların gelecekte arama-kurtarma veya keşif görevlerinde kullanılması gibi pek çok ilginç olasılığı gündeme getiriyor.

Mazlum Demir Avrupa şampiyonu oldu

Milli sporcu Mazlum Demir, Norveç’te düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Çin sıfır araçlara, Türkiye kuralını uygulayacak

Çin, sıfır kilometre alınan araçların hemen ikinci el piyasasına düşmesini engellemek için Türkiye’nin uyguladığı 6 ay 6 bin kilometre kuralına benzer uygulamaya geçecek.

FC 26’nın kapak yıldızı belli oldu

EA Sports’un bu ay içinde resmen açıklaması beklenen EA FC 26 Ultimate Edition kapak yıldızı, sızıntılara göre Zlatan Ibrahimovic olacak. Fut Scoreboard tarafından paylaşılan görüntülerde, yıllarca Avrupa’da fırtına gibi esen Zlatan’ın oyunun …

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.