Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre Restoranlarında Yemek Fiyatları Neden Daha Yüksek Olabilir?

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu durumun temel sebeplerinden biri, İsviçre’nin uyguladığı tarım ürünlerine yönelik korumacı politikalar.

Tarım Ürünlerine Yönelik Korumacı Politikaların Etkisi

Yerli üreticiyi yabancı rekabete karşı korumak adına uygulanan yüksek ithalat vergileri, İsviçre’deki hammadde fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre 2023’te İsviçre’nin ortalama tarım gümrüğü yüzde 24,8 seviyesindeydi. Bu oran, Avrupa Birliği’nin üç katı, Amerika Birleşik Devletleri’nin ise altı katı düzeyinde. Et ürünlerinde ortalama gümrük vergisi yüzde 85’i bulurken, süt ürünlerinde bu oran yüzde 130’a çıkıyor.

Trump’ın Vergi Planı ve İsviçre Ekonomisi

Donald Trump yönetiminin İsviçre’ye yönelik ithalat vergilerini yüzde 31 seviyesine çıkarma hazırlığı, ülkenin ekonomisini olumsuz etkileyebilir. Bu karar, ihracata dayalı İsviçre ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturuyor. İsviçre hükümeti, bu vergi artışını engellemek için yoğun diplomatik çabalara girişti.

Amerika’nın İsviçre’ye Bakışı

ABD’nin, İsviçre ile olan hizmet ve mal ticareti açığını ele alırken sadece mal ticaretindeki açığı göz önünde bulundurması, İsviçre tarafından eleştiriliyor. İsviçre’nin tarım politikaları, ABD tarafından “adil olmayan ticaret uygulamaları” olarak nitelendiriliyor.

Tarımın Geleceği ve Ekonomistlerin Değerlendirmesi

İsviçre tarım politikalarını eleştiren ekonomistler, ülkenin tarım sektöründe radikal değişikliklere gitmesi gerektiğini savunuyor. Gıda güvenliğini korumak adına daha verimli yöntemlerin benimsenmesi ve uluslararası ticarette daha rekabetçi olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Önümüzdeki Dönem İçin Gözlem ve Beklentiler

İsviçre tarım politikalarında beklenen değişiklikler, ülkenin küresel ticaretteki rolünde önemli bir değişikliğe neden olabilir. Restoran fiyatlarından uluslararası ticaret gücüne kadar birçok alanda etkileri olabilir.

Related Posts

Piyasalarda gün ortası: Borsa ve dövizde son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,33 değer kazanarak 9.165,01 puana yükseldi.

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Brent petrolün varili 62,73 dolardan işlem görüyor

Petrol fiyatları, ABD’nin Çin ile erken aşama ticaret görüşmelerine bu hafta başlayacağı yönünde verdiği sinyallerin etkisiyle yükselişe geçti. ABD’nin petrol arzında daralma beklentileri de piyasaları destekleyen bir diğer unsur oldu.

En düşük işçi maaşı 58 bin lira oldu: Yüzde 92 zam geldi

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Pulver Kimya’da 700 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kocaeli Koz’dan Yasemin Kaya’nın haberine göre yapılan yüzde 92 zamla en düşük işçi maaşı 58 bin TL oldu. İş yerinde ilk görüşmelerde anlaşma …

Halkbank, İran yaptırımları davasını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı

Halkbank, İran yaptırımları davasını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir