Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Dünya Plastik Kirliliğiyle Nasıl Başa Çıkabilir?

Pasifik Okyanusu’nda, ABD ile Japonya arasında, akıntıların bir araya geldiği noktalarda dev plastik adaları bulunuyor. Ancak, denizlerimiz değil, su kaynaklarımız ve tarım topraklarımız da mikroplastiklerle dolu durumda. Bu mikroplastikler artık insan bedenine de ulaşıyor.

Ahşap veya kağıt gibi doğal malzemelerden farklı olarak, plastik sentetik bir yapıya sahiptir, bu nedenle çözülmesi zordur. Yıllar süren geri dönüşüm çabalarına rağmen, küresel olarak sadece %9’u geri dönüştürülebilirken, geri kalan %90 çevreye zarar verecek şekilde doğada kalıyor.

Eğer insanlık bugün plastik kullanımına son verirse, dünyanın plastikten temizlenmesi ne kadar süre alacak? İşte, çevreye attığımız çöplerin doğada ne kadar kalacağı:

  • Plastik poşetler – 20 yıl
  • Plastik kaplı kahve kupaları – 30 yıl
  • Plastik pipetler – 200 yıl
  • Soda kutusu halkaları – 400 yıl
  • Plastik şişeler – 450 yıl
  • Diş fırçaları ve tek kullanımlık bezler – 500 yıl
  • Strafor – 500 yıl
  • Olta ipi – 600 yıl

Ancak, plastik parçalanması da çözüm değil. Plastik, mikroplastiklere dönüşerek çevremizde kalıcı hale geliyor ve hatta besin zincirimizde yer alıyor. Artık bilim insanları, insan beyninde bile mikroplastik bulabiliyor.

Bu sentetik kimyasal mikropartiküller, insanların hormonlarını bozuyor, erken yaşlanmaya ve ciddi hastalıklara neden oluyor. Dolayısıyla, her kullandığımız plastik malzeme aslında kendi sağlığımızı tehlikeye atıyor.

Related Posts

Arkeologlar gladyatörlerin aslanla savaştığını kanıtladı

Bir Roma gladyatörünün iskeletinde tespit edilen ısırık izleri, insan ile aslan arasındaki bir çarpışmanın ilk arkeolojik kanıtı olarak değerlendiriliyor

Aptallaşıyoruz! Nedeni de ortaya çıktı

Michigan Üniversitesi, bilişsel yeteneklerin gerilediğine dair çarpıcı bir araştırma yaptı. Gençler artık bilgi işleme gibi temel görevlerde giderek daha fazla zorlanıyor.

Tarihi metinler doğrulandı: Keşfedilen iskelet, gladyatör – aslan savaşlarını kanıtlıyor

Roma İmparatorluğu döneminde arenalarda gerçekleşen gladyatör dövüşlerinin bir parçası olarak, insanların vahşi hayvanlarla da mücadele ettiğine dair tarihi bilgiler zaten mevcuttu. Ancak arkeoloji, keşfedilen bir iskelet sayesinde bu tür iddialara ilk kez somut bir kanıt sunmayı başardı.

1.020 TL’lik oyunlar kısa süreliğine ücretsiz oldu!

Oyun fiyatlarının artmasıyla birlikte platformların sunduğu kampanyalar ve indirimler oyuncuların daha çok ilgisini çekiyor. Bu alanda öne çıkan platformlardan biri de Xbox. Her hafta düzenlediği “Free Play Days” etkinliğiyle popüler oyunları kısa …

Fiyat performans canavarı POCO F7 için tarih verildi!

Xiaomi, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında POCO F7 modelini tanıtmaya hazırlanıyor. Son gelişmeler ise akıllı telefonun tanıtım tarihine ilişkin önemli bir detayı ortaya çıkarıyor …

Berkan Kaplan TOGG’dan neden ayrıldı? Berkan Kaplan kimdir?

Togg bünyesinde 2019 senesinden beri çalışan T10X ve T10F modellerinin geliştirilmesinde önemli katkıları olan Berkan Kaplan, sosyal medya aracılığı ile veda mesajı yayınladı. Berkan Kaplan Togg’dan neden ayrıldı? Berkan Kaplan kimdir? BERKAN KAPLAN …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir