Türkiye’nin E-Ticaret Platformları Yabancı Yatırımcıların Hedefinde
Türkiye’nin e-ticaret dünyasında satın almalar hız kesmeden devam ediyor. İlk olarak Trendyol, ardından Hepsiburada’nın satılmasıyla gündemde yerini alan n11, yeni bir sahibe geçiyor. Doğuş Grubu ve Güney Koreli Sk Group tarafından 2013 yılında kurulan n11, önce Getir’e satılmış daha sonra da Borancılı Teknoloji’ye devredilmişti.
Son gelişmelere göre n11’in yeni sahibi, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi DMSF Holding oldu. Rekabet Kurumu, n11’in tamamının DMSF Holding’e satılmasını onayladığını duyurdu. Bu anlaşma ile n11, yabancı bir yatırımcının kontrolüne geçmiş oldu.
Hepsiburada da Yabancı Yatırımcının Eline Geçti
n11’in satılmasıyla birlikte Türkiye’deki büyük e-ticaret platformlarının tamamı yabancı sermayenin kontrolüne geçmiş oldu. Hepsiburada da 18 Ekim 2024 tarihinde Kazakistan merkezli dijital finans ve e-ticaret şirketi Kaspi.kz tarafından satın alındı. Bu anlaşma kapsamında Hepsiburada’nın yüzde 65,4’lük çoğunluk hissesi devredilmiş ve toplam değeri yaklaşık 1,13 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Ödemenin 600 milyon dolarlık kısmı işlem kapanışında nakit olarak yapılırken, kalan kısım ise altı ay içinde ödenecek.
Öte yandan, Trendyol da 28 Haziran 2018 tarihinde Çinli e-ticaret devi Alibaba tarafından satın alınmıştı. Ancak, Türkiye’deki rekabet kuralları gereği bu satın alma işlemi Rekabet Kurumu tarafından onaylanmak zorundaydı. Söz konusu onay, 24 Temmuz 2018 tarihinde resmiyet kazanmış ve Trendyol’un Alibaba tarafından devralınması işlemi tamamlanmış oldu.