Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisi zor günler geçiriyor. Yapılan analizler, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Son bir yılda konkordato ve iflas vakalarındaki artış, iş dünyasında endişe yaratıyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden şirket sayısı bir önceki döneme göre %108 artarak 1.259’a yükseldi. Aynı zamanda, kesin mühlet alan firmaların sayısında %227’lik dikkate değer bir artış yaşandı.

İflas Eden Firmaların Sayısında Yükseliş

2024’ün ilk altı ayında 605 konkordato ilanı yapılırken, 2025’in aynı döneminde bu sayı iki katına çıkarak 1.259’a yükseldi. Kesin mühlet alan firmaların sayısı ise 251’den 822’ye yükseldi. Bu durum, şirketlerin sadece borçlarını ödeyememelerini değil, aynı zamanda yapılandırma sürecinde ciddi zorluklarla karşılaştıklarını gösteriyor.

İflas eden firmaların sayısı da aynı dönemde 48’den 96’ya yükseldi. Öte yandan, başarılı bir şekilde konkordato sürecini tamamlayan şirketlerin sayısı %22 azalarak 59’dan 46’ya geriledi. Bu da şirketlerin, yeniden yapılanma sürecinde başarı elde etmekte daha fazla zorlandıklarını gösteriyor.

Reddedilen Başvuruların Artışı

Reddedilen konkordato başvurularının sayısındaki artış da dikkat çekici. 2024’te 275 olan reddedilen başvuru sayısı, 2025’in ilk yarısında %101 artarak 553’e yükseldi. Bu artışın nedeni, firmaların başvuru şartlarını karşılayamaması, mali yapılarının zayıf olması ve yargı mercilerinin daha sıkı bir şekilde değerlendirme yapması olarak değerlendiriliyor.

Ekonomistlerin Değerlendirmesi

Haber Global‘e konuşan Ekonomist Özlem Derici Şengül, yaşanan ekonomik krizi şu şekilde yorumladı: “Yüksek finansman maliyetleri ve sıkı para politikaları, şirketleri ciddi şekilde zorluyor. 2026 yılına kadar bir nebze rahatlama bekliyoruz, ancak 2025’in ikinci yarısı da zor geçecek.” Şengül’e göre, özellikle rekabetçi sektörlerde, yükselen maliyetler ve dış operasyonlara olan ilgi firmaları büyük baskı altına alıyor.

İşletme ve Pazarlama Uzmanı Volkan Soykan, ekonomik kırılganlığın temel nedenlerinden birinin yüksek ithalat bağımlılığı olduğunu vurguladı: “İhracatın %4,1 artmasına rağmen, dış ticaret açığı %38,8 artarak 8,2 milyar dolara ulaştı. Döviz kuru dalgalanmaları, firmaların maliyetlerini yükseltiyor ve krediye erişimi daha da zorlaştırıyor.” Soykan’a göre, bu durum, firmaların mali sıkıntılar içinde konkordato ilanını çıkış yolu olarak görmelerine sebep oluyor.

Related Posts

Anahtar teslimlerine başladı

Teknik Yapı tarafından İstanbul’da Kartal-Maltepe sınırında konumlanan Deluxia Park Residence projesinde daire teslimleri başladı.

Kripto varlıklar artık bankalarda saklanacak: Şimdiye kadar 7 banka başvurdu

Türkiye’de kripto varlıklara yönelik düzenlemeler hız kazanırken, bankaların da bu alanda saklama hizmeti sunmasının önü açıldı. SPK’ya bugüne kadar 7 banka başvuru yaptı.

ABD’den beyaz eşyaya yüzde 50 ek vergi geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemiyle birlikte tartışılan vergi uygulamalarına bir yenisi eklendi. Buzdolabı, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, fırın ve ocakların ABD’ye ithal edilmeleri halinde, çelik içeriğine göre yüzde 50 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacak.

Dünya borsaları İstanbul yolcusu

Borsa İstanbul, 64. Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges – WFE) Genel Kurulu ve Yıllık Toplantısı’na 21-23 Ekim tarihlerinde İstanbul’da ev sahipliği yapacak.

Nagarro + MBIS, müşteri odaklı stratejisiyle işletmelerin dönüşümünü buluta taşıyor

McKinsey, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi küresel kuruluşların öngörülerine göre küresel ekonomiye her yıl 2,5 ila 4 trilyon dolar katma değer sağlaması beklenen yapay zekanın iş dünyasındaki dönüştürücü gücü de ivme kazandı. Dijitalleşme …

Gayrimenkul sektörünün önemli isimlerindendi: Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı

Gayrimenkul sektörünün önemli şirketleri arasına giren Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararına şirketin itiraz edeceği belirtildi.