Karar bugün resmileşti: AB, Suriye’ye yaptırımları resmen kaldırdı

Avrupa Birliği, Suriye’ye Yönelik Yaptırımları Kaldırma Kararını Resmen Kabul Etti

Avrupa Birliği (AB), Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılması kararının resmen kabul edildiğini duyurdu. Ayrıca, yaptırım listesinden bankalar, ülkenin ekonomik toparlanması için önemli sektörlerde faaliyet gösteren şirketler ile medyadan 24 kuruluşu çıkardı.

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, 20 Mayıs’ta AB Dışişleri Bakanları Toplantısında alınan siyasi kararın resmen kabul edildiği ve kısa süre sonra Resmi Gazetede yayımlanacağı belirtildi.

Açıklamada “fonların ve ekonomik kaynakların dondurulmasına tabi olanlar listesi”nden 24 kuruluşun çıkarıldığı, bunların “Suriye Merkez Bankası da dahil olmak üzere bankalar veya Suriye’nin ekonomik toparlanması için önemli sektörlerde faaliyet gösteren şirketler (petrol üretimi ve rafinasyonu, pamuk ve telekomünikasyon) ile medya kuruluşları” olduğu belirtildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise yaptığı açıklamada, “Bu karar, AB’nin Suriye’nin toparlanmasını ve tüm Suriyelilerin isteklerini yerine getiren bir siyasi geçişi gerçekten desteklemesi için, bu tarihi zamanda atılması gereken doğru adımdır. AB, son 14 yıldır Suriye halkının yanında oldu ve bunu yapmaya devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.

Esed Rejimiyle Bağlantılı Olanların Yaptırımları Devam Ediyor

Açıklamada, “hesap verebilirliğin sağlanmasına destek” amacıyla devrik Esed rejimiyle bağlantılı bireylerin ve kuruluşların yaptırımlarını içeren listelerin süresinin ise 1 Haziran 2026’ya kadar uzatıldığı kaydedildi.

Mart ayında Lazkiye’de meydana gelen olaylarla ilgili olarak, “AB Konseyi, ‘AB Küresel İnsan Hakları Yaptırımları Rejimi’ kapsamında iki bireyi ve üç kuruluşu ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle hedef alan yeni kısıtlayıcı önlemler getirdi.” denilen açıklamada, AB’nin sahadaki gelişmeleri izlemeye devam ettiği ve insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda ve ülkede istikrarsızlığı körükleyen aktörlere karşı yaptırım uygulamaya hazır olunduğu vurgulandı.

AB’nin Suriye’ye Yaptırımları 2011’de Başladı

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişilere yönelik seyahat yasakları, mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı. Beşşar Esed’den bakanlara, rejimin iç çemberinde yer alan kritik isimler listede yer aldı.

Bunların yanı sıra AB, Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı, rejimin finans ağının kalbinde yatan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılabilen malların ve bazı iletişim ekipmanının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belli girişimlerin, altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsadı.

AB, rejimin devrilmesinin ardından, 24 Şubat’ta, Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almaya” karar verdiğini duyurarak bu konuda ilk adımı atmıştı.

AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili kararların “geri döndürülebilir” nitelikte olduğunu, ülkedeki durumun yakından takip edildiğini vurguluyor.

Related Posts

İsrail-İran savaşı dengeleri değiştiriyor: Petrol piyasasında panik! Fark yüzde 100’ü aştı

İsrail’in İran’a saldırıları sonrası başlayan çatışmaların Hürmüz Boğazı’na ilişkin güvenlik endişelerini artırması nedeniyle, petrol taşımacılığı maliyetlerinde sert yükselişler görüldü.

Asgari ücret zammını nokta atışı bilmişti: Ara zam için tahminini açıkladı

2025 yılı itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla çalışanlara bir nebze olsun nefes aldırılmaya çalışılsa da, enflasyonun hız kesmemesi, asgari ücretin alım gücünü yeniden sorgulattı. Dünya Gazetesi’nden Özgür Erdursun konuyu detaylarıyla köşesine aktarırken ara zam hakkında beklentisini açıkladı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez değerlendirdi: İsrail-İran gerilimi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

İktisatçı Mahfi Eğilmez, İsrail-İran geriliminin Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. Bölgedeki tansiyonun piyasalarda ve enflasyon üzerinde yaratabileceği risklere dikkat çekti.

Miras paylaşımında yeni dönem: Tapu işlemlerinde o şart kalktı!

Miras paylaşımında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, aile içi anlaşmazlıkları azaltmayı ve tapu işlemlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Uygulamayla birlikte noter onayı şartı da kaldırıldı.

Migros’un kredi notu zirvede

JCR Eurasia Rating, Migros’un uzun vadeli ulusal kredi notunu en yüksek seviye olan “AAA (tr)” olarak teyit etti. Güçlü nakit akışı, büyüme performansı ve teknolojik yatırımlar, şirketin notunu destekleyen başlıca etkenler oldu.

Altında talep rekor seviyede: Merkez bankalarının rezervleri artıyor!

Merkez bankalarının altın rezervlerini artırma planları dikkat çekiyor. Altın, kriz dönemlerinde güvenli liman olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu eğilimin piyasalarda önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.