İmamoğlu’nun diploması iptal edilmişti! Merak edilen rapor ortaya çıktı

“`html

İmamoğlu’nun Diploması Üzerine Soruşturma Devam Ediyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu yönündeki iddialar üzerine başlattığı soruşturmayı sürdürüyor.

Bu süreçte, İstanbul Üniversitesi’nden oluşturulan üç kişilik bir heyet tarafından, savcılığın talebi doğrultusunda hazırlanan inceleme raporuna erişildi.

Raporun içeriğine göre, 1990 yılında gerçekleştirilen yatay geçişlere ilişkin 27 Haziran 1990 tarihli İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu toplantısında, 1990-1991 eğitim yılı için Türkçe bölümüne 15, İngilizce bölümüne ise 10 öğrencinin geçiş yapmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.

Milliyet gazetesinde, 30 Temmuz 1990 tarihli bir ilan yer aldığı belirtilen raporda, ilanda toplam 60 öğrenci için kontenjan verildiği, ancak bu kontenjanların artırılmasının hangi aşamada ve kim tarafından yapıldığına dair bilgi bulunamadığı kaydedildi.

Raporda, 14 Eylül 1990 tarihi olan başvuru süresi göz önüne alınmaksızın, 12 Eylül’deki İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu kararı ile kontenjanın 80’e çıkarıldığı bilgisi yer aldı. Türkçe İşletme programı için ayrı kontenjanların ise değiştirildiği belgelenmiştir.

YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI İLE İLGİLİ BELİRSİZLİKLER

Rapor, yurt içi ve yurt dışından yapılan yatay geçişlerin kabul edildiğini ancak bu süreçte kaç başvurunun kabul edildiği ve red edilenlerin gerekçelerinin anlaşılmadığını vurguladı.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu kararlarında bazı şüpheli işlemler belirlendiği raporda, şu ifadeler kullanıldı:

“12 Eylül 1990 tarihli toplantıda Alper Tunga ve Hakan Başaran isimli öğrencilerin isimleri silinerek, farklı yazı tipleriyle aynı satırda yer aldı. Ayrıca, Yelda Eryaman isimli öğrenci de farklı yazı ile listede eklenmiş. Bu düzenlemenin nedenleri belirsiz.”

19 Eylül 1990 tarihli toplantı zaptında ise yönetim kurulu üyelerinin sadece üç kişinin imzasının bulunduğu, diğer dört üyenin toplantı kayıtlarında imzalarının olmadığı görüldü.

Yönetim kurulu kararı doğrultusunda 20 kişilik kontenjanın artırıldığı, bu durumun ilan edilmediği ve Rektörlüğün bilgilendirilmediği belirtildi.

GEÇİŞ ŞARTLARININ İHLALİ

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naciye Aylin Ataay Saybaşılı’nın belirttiğine göre, yatay geçiş için “Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl okuma” şartı olmasına rağmen bazı öğrencilerin bu şartı sağlamadan geçiş yaptığı tespit edildi.

Öne çıkan örneklerden biri Ulaş Cenk Pehlivan’ın, University College of Northern Cyprus’tan toplamda 18 kredi alarak geçiş yaptığıdır.

Metin Burak Ülkeroğlu’nun, geçiş yaptığı kurumda ilk yıl müfredatından ders almadan ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf derslerini aldığı, Ayşegül Alan’ın ise başarısız dersi olmasına rağmen geçişinin kabul edildiği bilgisi de kayıtlıdır.

Yatayı geçiş işlemlerine dair yapılan değerlendirmelerde, çok sayıda hatalı işlem tespit edildiği vurgulandı.

Rapor tamamında, kontenjan artırımı ve başvuru kabul süreçlerinde hukuki sorumluluklar olduğu sonucuna varılmıştır.

SORUŞTURMA GELİŞMELERİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğuna dair bildirimler üzerine “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla bir soruşturma başlattı.

İmamoğlu, bu soruşturma çerçevesinde savcılığa ifade verdi. Başsavcılık, İmamoğlu’nun diplomalarının sahte olup olmadığını belirlemek adına İstanbul Üniversitesi’ne resmi yazı gönderdi.

İstanbul Üniversitesi daha sonra yaptığı açıklamada, İBB Başkanı İmamoğlu dahil olmak üzere 28 kişinin diplomalarının “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle iptaline karar verildiğini bildirdi.

KAYNAK: AA

“`

Related Posts

Samsun’da iki ilçeye uyuşturucu operasyonu: 6 kişi gözaltına alındı

Samsun’un Havza ve İlkadım ilçelerinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şahıs gözaltına alındı.

Son dakika… Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

İtalya’da hava gösterisinde korkutan anlar: Dünyaca ünlü Frecce Tricolori ekibine ait 3 uçak havada çarpıştı

İtalya Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Frecce Tricolori’ye ait üç uçak, Pantelleria Adası’ndaki gösteri uçuşu sırasında havada çarpıştı. Kazada büyük facianın eşiğinden dönüldü.

Sudan Birleşik Arap Emirliklerini ‘saldırgan ülke’ ilan etti: Diplomatik ilişkileri kesti

Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) “saldırgan ülke” ilan ederek bu ülkeyle diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı. BAE’nin, ülkede hayati önem taşıyan tesisleri, hizmet tesislerini hedef almaya devam ettiğini, son olarak petrol ve gaz depolarını, Port Sudan Limanı’nı ve havalimanını, enerji santrallerini ve otelleri hedef aldığını dile getiren Savunma Bakanı Yasin İbrahim Yasin, bunun, milyonlarca sivilin canını ve malını riske attığını, bölgesel ve uluslararası güvenliği, özellikle Kızıldeniz’in güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.

ABD’den Tayland sınırında faaliyet gösteren Myanmar’daki milis gruba yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Myanmar’ın Tayland sınırındaki “Sınır Muhafız Güçleri” (BGF) adlı milis gruba, “insan kaçakçılığı ve çevrim içi dolandırıcılık” yaptığı gerekçesiyle yaptırım uyguladı.

Sahte gram altın operasyonu: 3 ilde 8 kişi gözaltına alındı

Eskişehir merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda, hazırladıkları 1 gramlık sahte 646 adet altını piyasaya sürmeye çalışan 8 şahıs gözaltına alındı.