Çocuk Dergilerindeki Reklam Değişimi

Çocuk Dergilerinde Reklamların Değişen Yüzü: Araştırma Sonuçları

1928 yılından 2020’ye kadar çocuk dergilerinde yayımlanan reklamlar incelendiğinde, geçen yüzyılın başlarında tutumlu birer vatandaş olmaya teşvik edilen çocukların, son 30 yılda tüketen ve tükettiren bir profil kazandığı ortaya çıktı.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi doktora öğrencisi Pınar Ayşe Tuncer’in yürüttüğü çalışmaya göre, günümüzde çocuklar, medya araçlarının etkisiyle tüketim merkezli bir yapıya bürünmüş durumda. Tuncer, 92 yıllık bir zaman diliminde 36 farklı dergide ve 112 reklamda yapılan incelemede, çocukların reklamlar aracılığıyla nasıl bir değişim geçirdiğini detaylı bir şekilde ele aldı.

Pınar Ayşe Tuncer konuyla ilgili şunları söyledi: “Çalışmamızın odak noktası, çocukların tüketim alışkanlıklarının reklamlarla nasıl şekillendiğini göstermekti. Daha önce genellikle televizyon reklamları üzerine yapılan çalışmaların aksine, dergilerin artan sayısını ve bu alandaki eksikliği göz önünde bulundurarak bu araştırmayı gerçekleştirdim. Dergilerdeki reklamlar incelendiğinde, çocukların nasıl tüketiciler olarak konumlandırıldığını gözlemlemek mümkün oldu.”

“Örnek Küçük Vatandaş” Yaklaşımının Değişimi

Tuncer’in araştırmasında, her 10 yıllık dönemden 4 derginin incelendiği belirtiliyor. Toplamda 112 reklamın analiz edildiği çalışmada, banka reklamlarının önemli bir yer tuttuğu ve yıllar içinde çocuklara yönelik pazarlama stratejilerinde dikkat çekici değişimler yaşandığı ortaya çıktı. İlk yıllarda tasarruf ve bankacılık ürünleriyle tanıtılan çocukların, zamanla tüketim odaklı reklamlarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Araştırmacı, gıda reklamlarının da çocukları hedef aldığını ve sağlıklı yaşam mesajı ile başlayan sunumların, zamanla daha çok atıştırmalıklara yönelikleştiğini ifade etti. Tuncer, son yıllarda teknoloji ürünlerine yönelik reklam sayısındaki artışa da dikkat çekti.

“Çocuklar Hedefte”

Araştırmada banka reklamlarının önemli bir rol oynadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ürün Yıldıran Önk de konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Başlangıçta kumbara ve tasarruf odaklı olan reklamlar, günümüzde çocukları kredi kartları ve tüketim üzerinden hedef alıyor. Çocuklar, reklamlar aracılığıyla sadece tüketiciler olarak değil, ailelerin de dikkatini çekiyor. Bu durum, geleceğin tüketicileri olarak çocuklara yatırım yapmayı amaçlarken, aileleri de etkileme stratejisinin bir sonucudur.” – İzmir

Related Posts

Piyasalarda gün ortası: Borsa ve dövizde son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,33 değer kazanarak 9.165,01 puana yükseldi.

Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu …

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Brent petrolün varili 62,73 dolardan işlem görüyor

Petrol fiyatları, ABD’nin Çin ile erken aşama ticaret görüşmelerine bu hafta başlayacağı yönünde verdiği sinyallerin etkisiyle yükselişe geçti. ABD’nin petrol arzında daralma beklentileri de piyasaları destekleyen bir diğer unsur oldu.

En düşük işçi maaşı 58 bin lira oldu: Yüzde 92 zam geldi

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Pulver Kimya’da 700 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kocaeli Koz’dan Yasemin Kaya’nın haberine göre yapılan yüzde 92 zamla en düşük işçi maaşı 58 bin TL oldu. İş yerinde ilk görüşmelerde anlaşma …