BIST’i dünya borsalarındaki yangından kurtaran ne? Ünlü ekonomistten ‘dış güçler’ değerlendirmesi

Küresel Piyasalar Gümrük Vergileri ve Ticaret Savaşlarıyla Sarsılıyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergilerini açıklamasıyla birlikte küresel piyasalar sallanıyor, Çin’le yaşanan gerilim ise tırmanıyor.

Dünya ekonomisinin krizi, “Türkiye için fırsat olabilir” şeklinde yorumlanırken, ticaret savaşlarındaki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Borsa İstanbul’daki düşüş, bu süreçte “pozitif” bir ayrışma sergilerken, İktisatçı Mahfi Eğilmez, son yazısında Trump’ın gümrük vergilerinin dünya borsalarına etkilerini değerlendiriyor.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Borsalar Yanıyor” başlıklı yazısında, son zamanlarda dünya genelinde ticaret savaşlarının döviz kurları üzerinden yürütüldüğünü hatırlatıyor ve Trump’ın bu durumu gümrük vergileriyle bir adım ileri taşıdığına vurgu yapıyor.

Özellikle Çin ile rekabetin kızıştığı bir dönemde Trump’ın attığı adımların cevabı merakla beklenirken, Eğilmez, bir sonraki aşamanın “İthalata kotalar konulması ve yasaklamalar” olacağını öngörüyor.

Eğilmez’e göre, “Bütün dünya nefesini tutmuş hangi ülkenin nasıl bir ithalat sınırlaması getireceğini anlamaya çalışıyor.” 2 Nisan’dan bu yana dünya borsalarının önde gelen endekslerinde ve BIST 100 endeksindeki değişimlere de değiniyor.

Eğilmez’in paylaştığı değişim tablosuna göre, dünya borsaları yüzde 11 ile 13 arasında değer kaybederken, en yüksek gümrük vergisi alacak olan Çin’in borsa endeksi Şangay Kompozit Endeksi yüzde 5 değer kaybetti.

İMAMOĞLU DEĞERLENDİRMESİ: DIŞ GÜÇLERDEN ÖNCE İÇ GÜÇLER ÖNEMLİYMİŞ

Mahfi Eğilmez, İstanbul Borsası’ndaki ilginç gelişmelere de dikkat çekerek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun durumuna işaret ediyor.

Eğilmez, İstanbul Borsası’ndaki asıl değer kaybının Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesiyle yaşandığını belirtiyor ve “Diplomanın iptal edilmesinden önceki dönemde BIST 100 Endeksi 10.862 iken, Trump kararları öncesinde yüzde 13,1 oranında değer kaybetti. Trump kararlarının ardından yaşanan kayıp ise oldukça düşük.” diye ekliyor.

Demek ki, dış güçlerden önce iç güçlerin önemi büyük. Hatayı önce kendinde ararsanız ilerleyebilirsiniz ancak sürekli başkalarında ararsanız yol alamazsınız.

Related Posts

İsrail-İran savaşı dengeleri değiştiriyor: Petrol piyasasında panik! Fark yüzde 100’ü aştı

İsrail’in İran’a saldırıları sonrası başlayan çatışmaların Hürmüz Boğazı’na ilişkin güvenlik endişelerini artırması nedeniyle, petrol taşımacılığı maliyetlerinde sert yükselişler görüldü.

Asgari ücret zammını nokta atışı bilmişti: Ara zam için tahminini açıkladı

2025 yılı itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışla çalışanlara bir nebze olsun nefes aldırılmaya çalışılsa da, enflasyonun hız kesmemesi, asgari ücretin alım gücünü yeniden sorgulattı. Dünya Gazetesi’nden Özgür Erdursun konuyu detaylarıyla köşesine aktarırken ara zam hakkında beklentisini açıkladı.

İktisatçı Mahfi Eğilmez değerlendirdi: İsrail-İran gerilimi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

İktisatçı Mahfi Eğilmez, İsrail-İran geriliminin Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. Bölgedeki tansiyonun piyasalarda ve enflasyon üzerinde yaratabileceği risklere dikkat çekti.

Miras paylaşımında yeni dönem: Tapu işlemlerinde o şart kalktı!

Miras paylaşımında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, aile içi anlaşmazlıkları azaltmayı ve tapu işlemlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Uygulamayla birlikte noter onayı şartı da kaldırıldı.

Migros’un kredi notu zirvede

JCR Eurasia Rating, Migros’un uzun vadeli ulusal kredi notunu en yüksek seviye olan “AAA (tr)” olarak teyit etti. Güçlü nakit akışı, büyüme performansı ve teknolojik yatırımlar, şirketin notunu destekleyen başlıca etkenler oldu.

Altında talep rekor seviyede: Merkez bankalarının rezervleri artıyor!

Merkez bankalarının altın rezervlerini artırma planları dikkat çekiyor. Altın, kriz dönemlerinde güvenli liman olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu eğilimin piyasalarda önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.