Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

50 yaş ve üzerindeki bireylerin oturma süreleri ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları, hareketsiz yaşam tarzının demans türleriyle ilişkilendirilebileceğini belirtiyor.

404 gönüllü bireyin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, haftalık önerilen egzersiz süresini karşılayan bireylerde bile gün içinde uzun süre oturmanın beyin hacminde küçülmeye ve bilişsel gerilemeye yol açabileceği ortaya çıktı. Özellikle Alzheimer hastalığında etkilenen hipokampus bölgesinde incelme gözlemlendi.

Nörolog Dr. Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak sadece egzersiz yapmakla sınırlı değil, günlük oturma süresini azaltmak da önemli” diyor.

Genetik olarak Alzheimer’a yatkınlığı bulunan bireylerde ise oturma süresi ile beyin sağlığı arasındaki ilişkinin daha güçlü olduğu belirlendi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Angela Jefferson, özellikle genetik risk taşıyan bireylerde gün içinde oturmaya sık sık ara verilmesinin beyin sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, egzersizin önemini azaltmadığını, fiziksel aktivitenin vücut ve zihin sağlığına pozitif katkı sağladığını belirtiyor. Ancak, masa başında uzun süre oturan veya hareketsiz yaşam süren bireylerin oturma sürelerini azaltmaya yönelik adımlar atmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Yayınlanan çalışma, Alzheimer’s & Dementia dergisinde yer alıyor.

Related Posts

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

Kurban Bayramı’nı gebe olarak karşılayanlara önemli uyarılar: Ette porsiyona ve pişirmeye dikkat

Uzmanlar, hamilelerin Kurban Bayramı’nda günlük ortalama 90 ile 120 gram arasında kurban eti tüketmesi gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hediye Dağdeviren, “Hamilelere kurban etini 1 porsiyon şeklinde günlük ortalama 100 gram olarak tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.