NASA garip görünen asteroitin yakın çekimini paylaştı

NASA’nın Lucy Uzay Aracı, Donaldjohanson Adlı Asteroidi İkinci Kez Görüntüledi

NASA’nın Lucy uzay aracı, hafta sonu Donaldjohanson adını taşıyan uzay kayasını ikinci kez gözlemledi. Lucy Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (L’LORRI), yaklaşık iki saniyede bir görüntüler çekerek, uzun asteroitin yaklaşık 965,606 kilometre yakınına kadar gitti.

Lucy’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’ndeki baş araştırmacısı Hal Levison’a göre, elde edilen sonuçlar asteroitin “çarpıcı derecede karmaşık yapısını” ortaya koyuyor.

Levison, NASA’ya yaptığı açıklamada görüntülerin incelenmesiyle, “Güneş Sistemimizdeki gezegenleri oluşturan yapı taşları ve çarpışma süreçleri hakkında önemli bilgiler elde edeceğimizi” belirtti.

Asteroide yakından bakıldığında gökbilimciler, bazı detayları fark ettiler. Donaldjohanson’ın garip şekli, büyük olasılıkla iki küçük kayanın çarpışması sonucu oluştuğunu gösteriyor. Bu durumu doğrulayan bir başka kanıt ise asteroitin 10 günlük parlaklık değişim periyodudur.

Son bulgular, asteroitin ilk tahminlerden çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. 8 kilometre uzunluğunda ve 3,21 kilometre genişliğinde olan uzay kayası, aslında Lucy’nin görüş alanını aşıyor. Bu nedenle, ek verilerin tekrar incelenmesi gerekiyor.

Bu karşılaşma, Lucy’nin fırlatılmasının ardından 3.5 yıl ve Selam adlı mini uydunun yanından geçişinden tam 17 ay sonra gerçekleşti.

NASA Genel Merkezi’ndeki Gezegen Bilimi Bölümü’nde ‘küçük cisimler’ konusunda baş bilim insanı olan Dr. Thomas Statler, 989 milyon dolarlık Lucy misyonunun kaydedilen ilk görüntülerinin aracın “muazzam yeteneklerini” sergilediğini söyledi.

Gelecek aylarda araştırmacılar, Lucy’nin siyah beyaz ve renkli görüntüleyicileriyle birlikte kızılötesi spektrometre ve termal kızılötesi spektrometre verilerini toplayacak, işleyecek ve analiz edecek. Uzay aracının çoğu bu yıl ana asteroit kuşağı boyunca seyahat ederek geçirecek.

Related Posts

Dünya genelinde korsan alarmı! Tüm bilgisayarlar tehdit altında

Bilgisayar korsanlarının Microsoft sunucularını hedef almasının ardında dünya genelinde alarma geçildi.

Bilim kurgu gerçek oldu, arılar minik robotlara dönüştürüldü

Çinli bilim insanları, beyinlerine yerleştirilen minik kontrol cihazları sayesinde arıların uçuş yönlerini başarıyla değiştirmeyi başardı. Bu dikkat çekici gelişme, arıların gelecekte arama-kurtarma veya keşif görevlerinde kullanılması gibi pek çok ilginç olasılığı gündeme getiriyor.

Mazlum Demir Avrupa şampiyonu oldu

Milli sporcu Mazlum Demir, Norveç’te düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Çin sıfır araçlara, Türkiye kuralını uygulayacak

Çin, sıfır kilometre alınan araçların hemen ikinci el piyasasına düşmesini engellemek için Türkiye’nin uyguladığı 6 ay 6 bin kilometre kuralına benzer uygulamaya geçecek.

FC 26’nın kapak yıldızı belli oldu

EA Sports’un bu ay içinde resmen açıklaması beklenen EA FC 26 Ultimate Edition kapak yıldızı, sızıntılara göre Zlatan Ibrahimovic olacak. Fut Scoreboard tarafından paylaşılan görüntülerde, yıllarca Avrupa’da fırtına gibi esen Zlatan’ın oyunun …

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.