Mehmet Metiner: ‘Kürt meselesi’ için yeni paradigma gerekli, tanım yeniden düşünülmeli

Eski AKP Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, Kürt meselesinin çarpıtılmış tanımının inkâr ve asimilasyon politikalarının ürünü olduğunu belirterek, bu sorunun çözümü için yeni bir zihniyet ve paradigmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Metiner, Diyarbakır’daki HÜDA PAR Genel Merkezi’nde düzenlenen “Kürt Meselesine İnsani Çözüm” çalıştayında, “Kürt meselesi” ifadesinin çarpıtılmış ve yanlı olduğunu söyledi. Konuşmasında, Kürt kimliğinin ve kültürünün tarihsel olarak inkâr edildiğini, asimilasyon politikalarının uygulanmasıyla ortaya çıkan sorunların aslında “Kürt meselesi” olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Metiner, Kürtlerin kendi taleplerinin ve demokratik beklentilerinin var olduğunu, ancak bu taleplerin “Kürt meselesi” olarak etiketlenmesinin, tarihsel inkâr ve asimilasyonun bir ürünü olduğunu belirtti.

Konuşmasında, farklı görüş ve taleplerin özgürce ifade edilmesinin, “Terörsüz Türkiye” idealine uygun olduğunu savundu. Farklı sesleri susturmayı ve talepleri bastırmayı eleştirerek, “farklı talepleri bastırmaya kalkışmak, eski Türkiye’nin sorun üreten zihninin hortlatılmasıdır” dedi. Buna ek olarak, mevcut ulus-devlet paradigmasının, hem Türk hem de Kürt kimliklerini tek tip hâle getirmeye çalıştığını ve bu sürecin, toplumsal sorunların ve mağduriyetlerin temelini oluşturduğunu aktardı.

Metiner, çözümün, eski yaklaşımların ötesinde, yeni bir zihniyet ve dil arayışında yattığını vurguladı. “Yeni bir paradigmaya ihtiyaç var” diyerek, mevcut devlet anlayışının, farklılıkları yok sayan ve homojenleştirici yanının, sorunların çözümüne engel teşkil ettiğini söyledi. Ayrıca, kendisini, söylediklerinin ileride çarpıtılmasına karşı uyardı ve “Birileri söylediklerimi çarpıtmaya çalışmasın” ifadeleriyle eleştirilere karşı önlem aldı.

Metiner, “Kürt meselesi” tanımının, Kürtlerin gerçek taleplerini ve yaşadıkları mağduriyetleri yansıtmadığını, bunun yerine modern ulus-devletin dayattığı inkâr ve asimilasyon politikalarının ürünü olduğunu belirtti. O, meseleye dair tartışmaların, zihniyetin ve kültürel farklılıkların özgürce ifade edilebildiği bir ortamda ele alınması gerektiğini savundu.

Yazının tamamını okumak için .

Related Posts

Bahçeli’den, Demirtaş’ın avukatına ‘teşekkür’ telefonu

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma töreninin ardından Edirne Cezaevi’nde tutulan Selahattin Demirtaş’ın avukatını arayan MHP lideri Devlet Bahçeli, sürece katkılarından dolayı Demirtaş’a teşekkür etti.

‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım

‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım

Öcalan’ın videolu mesajına terör örgütünden yanıt: ‘Somut adım atılmamış olsa da…’

Terör örgütü PKK lideri Öcalan’ın videolu mesajına ilişkin silah bırakması beklenen terör örgütünden açıklama geldi.

Suriye ve Suudi Arabistan, İsrail Parlamentosu’nda “normalleşiyor”

İsrail parlamentosu Knesset’te düzenlenen bölgesel güvenlik anlaşmasını ilerletme lobisinin ilk konferansı, bölgedeki trajik gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi. Suriyeli aktivist Şadi Martini ve Suudi gazeteci Abdülaziz Alkhamis’in de …

Hafter AB Komiserini Bingazi’den kovdu

SON dönemde gerek kuraldışı göçmen hareketleri gerekse Türkiye ile işbirliği adımları nedeniyle başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği’nin yakın takibinde olan Libya’da örneğine az rastlanan bir diplomatik kriz yaşandı.

CHP’nin ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin bugünkü durağı Sancaktepe

CHP’nin ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin bugünkü durağı Sancaktepe